Musaca de legume

Musaca-de-legumeNu am știut ce denumire să dau acestui preparat și de aceea i-am spus musaca de legume.

Conform wikipedia cuvântul musaca înseamnă „servit rece” și provine din limba arabă. Pentru că în varianta standard musacaua se prezintă în straturi delimitate, stratul de bază fiind de vinete, eu am renunțat la stratul de carne și am folosit ardei și roșii. Am înțeles că în varianta arăbească, în versiunea originală, musacaua este un fel de mâncare servit rece, un fel de salată compusă în principal din tomate și vinete, și este servită la începutul mesei, ca antreu.

Nu știu dacă se poate asemăna cu musacaua arbească pentru că în primul rând îi lipsesc condimentele specifice, dar în continuare vreau să vă prezint o rețetă cu multe vinete, ardei și roșii așezate în straturi la cuptor, asezonate din belșug cu mirodenii și verdeață. Un preparat delicios, hrănitor, fără carne, care se potrivește de minune pentru această perioadă de post. Se servește cu murături sau ardei copți cu usturoi și sos de iaurt.

Musacaua de legume este o rețetă destul de simplă, cu ingrediente puține, care acum se găsesc pe piață sau în supermarket-uri tot timpul anului. Este o nebunie la gust, plină de culoare și sațietate.

Vă poftesc să gustați sau mai bine să o încercați! 🙂

 Ingrediente  musaca de vinete (6 porții)

  • 3 vinete de mărime medie
  • 2 buc. ardei gras roșu
  • 1 buc. ardei gras verde
  • 6-8 roșii
  • 1 ceapă
  • 4-5 grăunți usturoi
  • 2 pahare ulei (pentru prăjit vinetele)
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2 fire cimbru
  • 1 pahar apă caldă
  • sare, piper (după gust)

Musaca-de-legumeMod de preparare  musaca de legume

-După ce se spală bine toate legumele, ne ocupăm mai întâi de vinete.

-Vinetele se taie rondele de cca 1-1,5 cm grosime și se prăjesc pe rând într-o tigaie cu ulei încins cca 2-3 minute pe fiecare parte până se rumenesc frumos.

musaca-de-legume2-După ce sunt prăjite, rondelele de vinete se scot din tigaie și se pun pe un sevet de hârtie să absoarbă surplusul de grăsime.

-După ce am am terminat de prăjit toate rondelele de vinete le lăsăm deoparte să se răcească și ne ocupăm de celelalte legume: tăiem ardeii și roșiile rondele, ceapa curățată o tăiem cubulețe, iar usturoiul și pătrunjelul le tocăm mărunt.

musaca-de-legume3-Separat pregătim un sos de roșii astfel: călim ceapa în 2-3 linguri de ulei, adăugăm pasta concentrată de roșii, diluăm cu puțină apă caldă (cca 1 cană), condimentăm cu sare și piper după gust și lăsăm să fiarbă la foc mediu până când dă câteva clocote, iar sosul este legat.

musaca-de-legume4-Într-o tavă antiaderentă începem să așezăm în straturi legumele pregătite. Se așează mai întâi un strat de rondele de vinete, un strat de rondelele de ardei, stratul de roșii, se presară puțin pătrunjel și usturoi tocat și se toarnă jumătate din sosul de roșii. Se continuă așezarea alternândă a straturilor până când se termină legumele având grijă ca ultimul strat să fie de roșii. Între straturi se mai presară sare și piper după gust.

musaca-de-legume5-Se presară puțină verdeață deasupra și se toarnă restul de sos de roșii, după care se bagă tava în cuptorul încins la 180 °C, pentru cca 40 minute (depinde de cuptor) sau până când scade sucul lăsat, iar roșiile de deasupra se rumenesc frumos. Când este gata se scoate tava din cuptor.

Musaca-de-legume     musaca-de-legume7musaca-de-legume8

musaca-de-legume9

-Musacaua de legume se poate consuma caldă, dar nouă ne-a plăcut foarte mult și rece. Înainte de servire se presară pătrunjel proaspăt tocat. Se servește alături de o salată verde, ardei copți cu usturoi și/sau un sos ușor de iaurt.

Musaca-de-legume

Musaca-de-legume

Musaca-de-legume

Musaca-de-legumePoftă bună!

Utile:

– Deoarece vinetele prăjite au destul ulei nu este nevoie să ungem tava.

-Nu este nevoie să adăugați nici un lichid suplimentar, deoarece roșiile își vor lăsa suficient suc, iar sucul de roșii este suficient.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s