Aperitiv cu spanac, cremă de brânză și somon

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somonAm pregătit acum ceva timp cu ocazia unui eveniment în familie acest aperitiv cu spanac, cremă de brânză și somon, un aperitiv deosebit de gustos, colorat și sănătos. Deoarece tot ceea ce postez aici sunt doar preparatele pe care noi le degustăm în viața de zi cu zi, negătind în mod special pentru blog, atunci când am mese festive sau de sărbători, când am multe de pregătit, chiar nu mai am timp și nu mai pot face fotografii, deoarece de cele mai multe ori sunt la limită cu timpul. Așa s-a întâmplat și cu acest aperitiv, când am realizat mult prea târziu că ar trebui să fac câteva fotografii pentru a putea să vi-l prezint și vouă aici. Chiar și așa, fără toate fotografiile pe etape așa cum v-am obișnuit, nefiind greu de pregătit, mă voi încumeta doar să vă povestesc.

Am pornit de la o rețetă, mai bine zis o ruladă aperitiv cu spanac si brânză pe care am făcut-o mai demult dar, nefiind rețeta mea nu v-am prezentat-o aici deoarece o găsiți pe un site pe care eu îl iubesc pur și simplu pentru toată savoarea și culoarea pe care ne-o  oferă.

Așadar, cum suntem mari iubitori ai aperitivelor cu somon și cremă de brânză, m-am gândit să le combin cu blatul cu spanac de la acea ruladă minunată. A ieșit un fel de ”prăjitură” aperitiv, cu două foi și un strat generos de cremă de brânză cu somon.

Acest aperitiv cu spanac, cremă de brânză și somon pe cât este apetisant ca aspect, pe atât este de savuros. Îl recomand pentru mesele speciale sau de sărbători, pentru că va fi o încântare atât pentru familie, cât și pentru invitați, pentru că veți înveseli masa cu prezența lui colorată, papilele celor ce îl vor gusta vor fi încântate, fiind convinsă de aprecierile și mulțumirile cu care veți fi răsplătiți după aceea pentru o așa bunătate.

Vă aștept aici cu părerile voastre despre rețetă. Pe curând! 🙂

Ingrediente

Pentru blat:

  • 5 ouă
  • 3 linguri smântână
  • 75 ml ulei
  • 125 gr făină
  • 100 gr baby spanac
  • 1 linguriță praf copt
  • 1 linguriță sare

Pentru umplutură:

  • 400 gr. cremă de brânză (eu am folosit 2 cutii Philadelphia)
  • 250 gr. somon fumé
  • 3-4 roșii uscate, în ulei
  • 3 buc. castraveți de mărime medie
  • ½ legătură mărar
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 linguriță gelatină
  • sare, piper (după gust)

Pentru decor (opțional):

  • 2-3 linguri cremă de brânză și câteva fâșii de somon (se opresc din cantitățile inițiale)
  • 2- 3 felii de lâmâie
  • 2-3 fâșii ardei roșu
  • 2-3 fire de pătrunjel

Mod de preparare

Blatul:

-Se spală baby spanacul și se lasă să se scurgă bine. Dacă sunt și frunze mai mari, acestea se pot rupe în două.

-Se separă albușurile de gălbenușuri și dau deoparte.

-Într-un bol/castron se mixează bine gălbenușurile peste care s-a presărat ½ linguriță sare cu uleiul, după care se adaugă smântâna și se omogenizează.

-Peste gălbenușuri se adaugă făină cernută împreună cu praful de copt și se omogenizează bine cu mixerul la viteza mică.

-Separat se bat/mixează albușurile cu restul de sare, până când se obține o spumă fermă (dacă răsturnăm vasul aceasta nu cade/alunecă).

-Se incorporează treptat în 2-3 tranșe spuma de albușuri în aluatul cu gălbenușuri, amestecând ușor cu o spatulă/lingură de lemn, cu mișcări circulare de sus în jos, pentru a obține un aluat aerat și pufos ca de chec.

-Când aluatul este gata se adaugă frunzele de spanac scurse bine și se amestecă în compoziție.

-Se toarnă compoziția rezultată într-un strat destul de subțire, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se nivelează (frunzele de spanac nu trebuie să vă iasă din aluat) și se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru cca. 15-20 minute, sau până când blatul se rumenește ușor deasupra și se desprinde de pe margini. Tava mea a avut dimensiunile de 30x35cm.

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă blatul să se răcească.

Umplutura:

-Cât timp se răcește blatul, ne ocupăm de crema pentru umplutură.

-Mai întâi se pune gelatina la hidratat într-un castronel cu puțină apă pentru cca 10 minute. (Apa trebuie să acopere și să depășească cu cca. 1 cm gelatina).

-Se pregătesc ingredientele, respectiv, se taie mărunt fâșiile de somon, castraveții (fără semințe), roșiile uscate și mărarul verde.

-Într-un castron se pune crema de brânză și se freacă puțin până se aceasta se omogenizează și devine pufoasă.

-Peste crema de brânză se adaugă restul ingredientelor (somon, castraveți, roșii uscate, mărar), se adaugă zeama de lămâie peste somon, se adaugă piper și sare după gust, după care se amestecă toate. La sfârșit se gustă și se potrivește de sare și piper.

-Se încălzește gelatina care s-a hidratat între timp, introducând castronelul cu gelatină într-un vas puțin mai mare cu apă fierbinte unde se ține cca. 1 minut până când gelatina se lichefiază.

-Se toarnă gelatina lichefiată peste umplutura pregătită și se omogenizează bine.

Asamblare:

-Se taie blatul rece în jumătate pe lungime.

aperitiv-cu-spanac-crema-de-branza-si-somon1-Se așează prima jumătate de blat în tava de asamblat, se întinde în strat generos umplutura, se nivelează frumos după care se adaugă a doua jumătate de blat deasupra și se lasă la rece în frigider pentru cca. 2 ore.

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon3

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon4

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon5-Înainte de servire se porționează cu un cuțit bine ascuțit, după preferință. Mie mi-au ieșit 20 bucăți. Fiecare porție se decorează mai apoi cu crema de brânză oprită cu ajutorul unui spriț în modelul dorit. Deasupra puteți adăugă fâșii de somon, bucățele de lămâie, bucățele subțiri de ardei roșu, frunze de pătrunjel, etc.

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon6

SONY DSCaperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon7

aperitiv-cu-spanac-cremă-de-brânză-și-somon8Poftă bună!

Utile:

-Dacă folosiți spanac normal, se aleg frunzele, se spală  bine și se rup în bucăți mari.

-Ouăle pentru blat trebuie să fie la temperatura camerei.

-Trebuie să țineți cont că blatul nu trebuie să fie unul înalt.

 

4 gânduri despre „Aperitiv cu spanac, cremă de brânză și somon

  1. Vicky am primit pingback–ul postarii tale si m-ai uimit.. Esti o dulce, daca ti-a placut rulada mea si ai si pregatit-o trebuia sa o postezi chiar daca era dupa reteta mea. Puneai ca acum link-ul de unde te-ai inspirat si era totul ok, ca era realizarea ta.
    Daca toti ar fii ca tine lumea ar fii mai buna si mai frumoasa!
    Varianta care ai facut-o acum imi place tare mult … felicitari. Va trona pe masa de Sarbatoari..
    Pupicuri dulci!
    Sara

    Apreciază

    • Multumesc mult, Sara! De mult iti iubesc retetele si te admir pentru toata inspiratia…nici macar nu exista acest blog. Mereu m-am gandit ca ai maini de aur. Vorbele tale frumoase m-au impreionat tare, tare placut si conteaza enorm pentru mine. Iti multumesc pentru tot,te pup si te imbratisez si eu cu mare drag!

      Apreciat de 1 persoană

  2. Intr-adevar un aperitiv savuros ,ce poate trona pe masa festiva de sarbatori !
    E minunat ca aspect si bineinteles ca si gustul este pe masura si cum noua ne place mult combinatia de somon afumat cu branza…cred ca iti dai seama ce va urma….!
    Va multumesc amandurora pentru minunatele idei pe care le aveti si cu care ne rasfatati si pe noi…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s