Prăjitură Tosca

Prăjitură-ToscaPrăjitura Tosca este din categoria ”văzut peste tot, plăcut mult, dorit cu poftă mare și mai apoi făcut și eu”. 🙂 Am poftit mult timp la ea până am ajuns să o pregătesc și…da, așteptările nu au fost deloc înșelătoare: este delicioasă. Blatul pufos cu mac și crema aromată de vanilie se îmbină perfect cu glazura de ciocolată. Ce am putea să ne dorim mai mult de la un desert decât finețe, aromă și savoare?

Deși eu ador macul, nu prea l-am folosit la pregătirea deserturilor din cauza soțului meu, căruia nu-i place. Dar, ca și la prăjitura cu mac și lămâie  se pare că papilele lui au fost total satisfăcute, deoarece am repetat această rețetă de câteva ori. Și asta nu doar pentru că este o  prăjitură deosebit de bună ci și pentru că că este o rețetă relativ simplă, care se pregătește destul de ușor.

Neavând o rețetă proprie cu această prăjitură, am ales o rețetă din mediul online care mie mi-a făcut cel mai mult cu ochiul, de pe unul dintre blogurile de succes pe care îl admir. Așadar, mulțumesc pentru rețetă Iuliana, dragă!

Dacă nu ați făcut delicioasa prăjitură Tosca până acum v-o recomand chiar pentru aceste sărbători care se apropie, iar dacă ați făcut-o după altă rețetă vă rog să o încercați și pe aceasta pentru că este divină.

Vă las acum rețeta și câteva fotografii, cu părere de rău că gustul și finețea nu vi le pot transmite! Numai bine, dragilor! 🙂

Ingrediente prăjitură Tosca

BLAT 1:

  • 8 albuşuri
  • 200 gr. zahăr
  • 100 gr. semințe de mac
  • 80 gr. făină
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 vârf cuțit sare

Prăjitură-ToscaCREMA:

  • 8 gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 90 gr. amidon
  • 200 gr. zahăr tos
  • 1 pachet unt (250 gr.)
  • 4 plicuri zahăr vanilinat (după preferință)
  • 1 vârf cuțit sare

Prăjitură-ToscaBLAT 2:

  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre (36 buc.)
  • 15 ml cafea (concentrată și îndulcită după gust)

GLAZURĂ:

  • 200 gr. ciocolată amăruie (65%)
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr. unt

DECOR (opțional):

  • ciocolată albă rasă

Mod de preparare prăjitură Tosca

BLAT:

-Se încinge cuptorul la 180°C.

-Se unge tava de copt cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină sau se tapetează cu hârtie de copt. Am folosit o tavă cu dimensiunile de 30x35cm.

-Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.

-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilinat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

prajitura-tosca3-Se adaugă semințele de mac și se amestecă ușor cu ajutorul unei spatule, după care se presară treptat făina cernută, amestecându-se la fel de ușor în continuare până ce obținem un aluat omogen.

-Se întinde aluatul cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 180°C timp de cca. 25-30 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul devine ușor rumenit deasupra și se desprinde pe margini.

prajitura-tosca4-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă. După ce se răcește blatul se va mai lăsa puțin.

*  *  *

-Cât timp se coace și se răcește blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:

CREMA DE VANILIE:

-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu sarea, apoi cu zahărul, până când se deschid la culoare, iar zahărul nu se mai simte.

-Se adaugă amidonul și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.

-Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se ține până când crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

prajitura-tosca5-Când crema este fiartă se adaugă zahărul vanilinat, se omogenizează, se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

-Când crema s-a răcorit (după cca 5-10 minute) se adaugă untul la temperatura camerei, tăiat cubulețe și se amestecă bine până se incorporează iar crema capătă o textură fină și delicată.

GLAZURĂ:

-Într-un vas se pune ciocolata ruptă bucățele, smântâna și untul și se las la foc mic până când acestea se topesc și rezultă o glazură fină de ciocolată.

-Se dă la o parte vasul de pe foc și se lasă glazura să se răcorească.

ASAMBLAREA:

-Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.

prajitura-tosca6-Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în cafea.

prajitura-tosca7-Se toarnă glazura răcorită de ciocolată peste biscuiți.

Prăjitură-Tosca-Pentru decor, deasupra se poate rade după dorință ciocolată albă.

Prăjitură-Tosca

Prăjitură-Tosca

Prăjitură-Tosca-Prăjitura astfel asamblată se lasă la rece în frigider pentru câteva ore (4-5 ore), dar cel mai bine este să o consumăm a doua zi, când se porționează după preferință cu un cuțit ascuțit a cărei lamă se umezește în apă fierbinte după care se șterge.

Prăjitură-Tosca

Prăjitură-Tosca

Prăjitură-Tosca

Poftă bună!

 Utile:

-Asamblarea prăjiturii se face când blatul este rece, iar crema și glazura ușor călduțe.

-Se poate înlocui amidonul alimentar cu făina, dar pentru  cremă mai fină vă recomand amidonul.

-Pentru a se evita formarea acelei cruste inestetice, cât timp crema de vanilie se lasă la răcorit, aceasta se acoperă cu folie alimentară.

-Aveți grijă să nu înmuiați prea mult biscuiții în cafea deoarece aceștia se vor sfărâma. Biscuiții se trec doar puțin prin cafea.

2 gânduri despre „Prăjitură Tosca

  1. Minunat ti-a reusit prajitura asta mult facuta de toata lumea, Si pe linga faptul ca e aratoasa, este si tare gustoasa.Prajitura este o senzatie a netului, mult vizualizata , dar si facuta de multe bloggerite.
    Este mai simplu de facut decat pare, crema de vanilie e o nebunie exact pe gustul meu.
    Ce sa mai lungim vorba….e savuroasa !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s