Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperci

Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperciUn quiche cu bacon, cașcaval și ciuperci…sau…o altă incursiune a mea în bucătăria franțuzească. Un preparat extrem de simplu, tare bun, care se poate adapta rapid ingredientelor avute la dispoziție. Am zis bucătaria franțuzească?  Am zis Quiche? Da, pentru că are drept model rețeta de ”Quice Lorraine”, un preparat delicios dintr-un amestec de ouă, smântână, bacon și brânză, învelite într-un strat subțire de aluat crocant sau foietaj, copt mai înainte.

Deși Quiche Lorraine este cunoscută astăzi ca un preparat clasic din bucătăria franceză, rețeta este foarte veche (sec.XVI) și provine din regiunea medievală Lothringen, sau Lorraine cum au redenumit-o francezii ulterior. Germanii au numit această plăcintă deschisă (neacoperită cu aluat) mai întâi Kuchen, ceea ce înseamnă pur și simplu „tort”, apoi s-a numit Küche, pentru ca în cele din urmă să îi spună Kische.

Ca aspect, inițial, celebra „Quiche Lorraine” era o plăcintă umplută cu un amestec din smântână și bacon afumat sau bacon, cu un blat din aluat copt înainte. Abia mai târziu francezii au adăugat brânza în rețetă și au realizat și varianta cu foietaj odată cu apariția acestuia. Când se adaugă brânza, se numește „Quiche au Gruyère” sau „Quiche Vosgienne”. O altă variantă, „Quiche Alsacienne” este comparabilă cu Quiche Lorraine, cu excepția faptului că aceasta conține în rețetă multă ceapă. După al doilea război mondial Quiche Lorraine a devenit populară și în Anglia, iar englezii au variat prepararea ei cu: cu ardei, broccoli, ciuperci, șuncă, fructe de mare, brânză de vaci… În Statele Unite, ea a devenit cunoscută după 1950, iar americanii  o preferă cu ceapă, cubulețe de bacon și cu o crustă din aluat mai subțire. Astăzi Quiche-ul servit peste tot în Franța, are aspect modern, cu o crustă ondulată iar pe lângă amestecul clasic din ouă, smântână, lapte, umpluturile sunt foarte variate, de la brânză, legume, până la tot felul de sortimente de carne, slănină, etc. Dacă vreți să aflați mai multe despre quiche, puteți citi aici și aici.

Rețeta de quiche am scris-o luna aceasta, gazdă fiind pentru provocarea ”Virtual Hug”, inițiată de o fată minuată și sufletistă, Cristina Pană. Am scris-o gandindu-mă la o doamnă talentată și pricepută, pe care am și cunoscut-o ca fiind extraordinară și ca om, nu numai ca blogger. Știu că și ea cochetează adesea cu bucătăria franțuzească, de curând chiar am descoperit niște rețete excelente pe blogul ei – ”Pansy`s Recipes”/”Rețetele panseluței”, pe care vă invit să îl vizitați și voi pentru că sigur veți avea ce să vedeți și încerca. Te îmbrățișez și te pup, Pansy (Geta Cipăianu) dragă și îți mulțumesc pentru rețeta de Pithiviers, o altă tradițională franțuzească.

Un Quiche poate fi servit ca gustare, o cină ușoară, un antreu la masa de pranz, sau de ce nu chiar și la micul dejun, iar la picnicuri este minunată…

Este un preparat rapid de făcut și foarte delicios, iar în rețetele noastre mai apare tot mai des și cu numele de tartă (sărată). Deci, dragele mele, cum nu nu cred că există preparat cunoscut din bucătaria internațională pe care să nu îl preluam și noi, în stilul nostru românesc, cam așa este și cu acest Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperci…este o tartă cu aluat fraged copt înainte, cu o umplutură din ingredientele amintite peste care se toarnă un amestec cremos de ouă și smântână… Rezultatul este îmbietor și apetisant, iar de mirosul revărsat în bucătărie în momentul coacerii nu vă mai povestesc…Dacă v-am facut un pic de poftă, poate o încercați pentru că este simplu și rapid de pregătit și veți fi tare încântați de rezultat.

Ingrediente

Pentru ALUATUL DE TARTĂ

  • 1 ou
  • 125 gr. unt
  • ½ linguriță sare
  • 2 linguri apă rece
  • 250 gr. făină

Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperciQuiche cu bacon, cașcaval și ciuperci

Pentru UMPLUTURĂ

  • 300 gr. bacon
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • 200 gr. cașcaval
  • 400 gr. ciuperci conservate
  • 300 gr. smântână
  • 4 ouă
  • ½ legătură pătrunjel
  • sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se face mai întâi aluatul pentru quiche: într-un castron se pune făina cernută și sarea, se adaugă untul tăiat cubulețe, oul, apa rece și se frământă bine cu degetele/mâna, până ce toate ingredientele se amestecă și se formează un aluat omogen și elastic, puțin sfărâmicios.

Quiche (Tarta) cu bacon si cascaval 3-Se formează o bilă din aluat, se învelește cu folie alimentară și se dă la rece în frigider pentru cca. o jumătate de oră.

-Între timp se pregătește umplutura: se taie cubulețe baconul, cașcavalul și ciupercile, se toacă mărunt pătrunjelul, iar firele de ceapă se taie rondele.

-În acest moment toate ingredientele pentru umplutură sunt pregătite.

-După o jumătate de oră se scoate aluatul din frigider și cu ajutorul unui sucitor, pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, se întinde o foaie cu dimensiunea puțin mai mare decât mărimea tăvii de copt (eu am folosit o tavă de tartă cu diametrul 26 cm), deoarece foaia se întinde și pe margine.

-Se tapetează forma de copt (se unge cu puțin unt și se presară puțină făină), se așează blatul de tartă, acoperind și marginile.

-Se înțeapă cu o furculiță blatul și se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 175°C și se coace cca. 20 minute.

-Cât timp blatul se coace se bat cele 4 ouă, se adaugă smântâna, sare și piper după gust și se amestecă bine.

Quiche (Tarta) cu bacon si cascaval 4-După ce blatul s-a copt, se lasă câteva minute să se răcorească puțin, se adaugă cuburile de bacon, cașcaval și ciuperci, pătrunjelul și ceapa, peste care se toarnă amestecul de ouă și smântână.

Quiche (Tarta) cu bacon si cascaval 5-Se nivelează frumos umplutura și se bagă tarta în cuptorul încins și se coace la temperatura de 170°C pentru cca.20 minute (depinde de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra și pe margine.

-Când quiche-ul este gata se scoate din cuptor și se presară opțional piper proaspăt măcinat.

Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperci-Se poate servi caldă, sau se lasă să se răcească foarte bine și când este rece se poate servi simplu, cu cașcaval ras, cu roșii, salată verde, sau după preferința fiecăruia. Este minunată la micul dejun, gustare sau ca antreuri reci înainte de felul principal, voi alegeți!

Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperciQuiche cu bacon, cașcaval și ciuperciQuiche cu bacon, cașcaval și ciuperciQuiche cu bacon, cașcaval și ciuperciQuiche cu bacon, cașcaval și ciuperciPoftă bună!

Utile:

-Dacă vi se pare complicat să pregătiți aluatul crocant în casă, îl puteți înlocui cu aluat de foietaj din comerț.

-Rețeta se poate îmbunătăți/adapta și cu alte ingrediente, imaginația voastră și dărnicia frigiderului fiind decisive în luarea deciziei.

18 gânduri despre „Quiche cu bacon, cașcaval și ciuperci

  1. 5* … mie imi place preparatul , dar vasele ma inebunesc . Eu cred ca sunt abonata la blogurile culinare si ptr a vedea tot ce au doamnele prin bucatarie in materie de ustensile si vase si aparatura … 🙂

    Apreciază

      • Vicky , sa nu crezi ca-s din acelea carora le umbla ochii prin toate colturile , nuuu , am o amica la care dupa 14 ani am observat ca are o perdea la geamul de la balconul de la bucatarie 🙂 , doar ca lucrurile deosebite imi atrag atentia . 🙂
        Te astept cu preparate si retete noi .
        Toamna frumoasa si bogata !

        Apreciază

      • Aaa, nici vorba draga mea Diana! Doar ca m-am bucurat ca apreciezi si restul (vasele, aranjamentul, decor, etc), deoarece uneori chiar este un pic de munca la fotografiile acestea. Iar lucrul acesta ma bucura enorm. Multumesc din suflet pentru vorbele frumoase si…toamna roditoare, frumoasa si linistita si tie. Te pup!

        Apreciază

    • La cat esti de dichisita si la ce preparate bune si deosebite faci si ce poze frumoase si aranjamente ai , ai putea intra si pe Bucataras.ro , unde vei gasi o comunitate vesela si de mare exceptie . Si Lulu este pe-acolo . Nu vrei sa incerci ? Vino alaturi de noi si-ti va placea , sunt convinsa .
      Pupici , Vicky !

      Apreciază

      • Ma faci sa rosesc, draga mea… Eu am mai postat/ cochetat pe/cu gustos.ro. Stiu de comunitatea voastra de pe „Bucataras”, am cunoscut virtual o gramada de fete foarte, foarte talentate, frumoase, vesele…Sunteti o echipa grozava acolo si oricine isi doreste sa vi se alature. Multumesc de invitatie! Cu mare drag! Te pup si eu!

        Apreciază

      • Multumesc frumos … esti prima persoana care nu-mi spune ca daca nu-s pe FB , nu exist . Nuuu , nu cred c-as fi devenit dependenta , mi-a trecut . Am fost candva dependenta de un site de socializare , cand nu era in mare voga acest FB si fumam in fata monitorului pana spre 2 dimineata . Acum nu se mai fumeaza in casa , iar eu nu mai fumez DELOC – asta mi se pare o mare realizare …
        Te imbratisez draga mea Vicky si spor la treaba , ca eu te-am cam retinut … dar masina mea s-a invartit 🙂

        Apreciază

Lasă un comentariu