Fursecuri de Crăciun cu vitralii din bomboane

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboaneCe poate să ne aducă mai multă bucurie în perioada sărbătorilor de iarnă decât aroma fursecurilor care se răspândește în toată casa. Pentru că fursecurile de Crăciun cu vitralii din bomboane nu sunt numai anume pregătite pentru Moș Crăciun, dar cu ele ne putem decora foarte frumos bradul împodobit. Delicioase, aromate și fragede, cu aspect deosebit, aceste fursecuri ne vor încânta atât privirea cât și papilele gustative.

Știți că de curând am participat la Food Bloggers Conference 2016-Winter edition, unde am acceptat invitația de a împodobi bradul ”Raftul bunicii” cu biscuiți/fursecuri pregătite acasă.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane12

Am participat cu drag și am pregătit aceste fursecuri de Crăciun cu vitralii din bomboane, fursecuri decorative, deosebite atât la gust cât și la aspect.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane0

Recunosc, a fost pentru prima dată când am folosit făina ”Raftul bunicii”, pentru că Moșul a fost darnic și mi-a trimis acasă făină albă de grâu superioară 000 și făină albă de grâu 650 standard. Pot spune că sunt foarte încântată de calitatea produsului primit și abia aștept să prăjituresc și să cozonăcesc acum de sărbători cu această făină.

Prin urmare, m-am gândit să vă scriu și vouă rețeta acestor fursecuri de Crăciun cu vitralii din bomboane, deoarece se fac ușor, sunt fragede cu unt și smântână, iar vitraliile din bomboane le dau un plus de savoare și frumusețe. Mai greu este poate, să găsiți bomboanele tari, colorate, gen dropsuri, pentru că la mine doar asta a fost partea cea mai dificilă. 😉

Eu vă las rețeta și vă aștept aici cu impresii și fotografii, pentru că nici nu mă gândesc să nu le pregătiți și voi. 🙂

Dragii mei, vă doresc Sărbători frumoase, liniștite și fericite alături de toți cei dragi, cu Moș bogat, cu lumină, belșug și multă speranță.

Cu o caldă urare de ”La mulți ani” vă îmbrățișez pe toți! 🙂

Timp de preparare: 120 minute

Ingrediente ( cca. 40 bucăți mari – 8cm, cca 80 bucati mici – 4 cm)

  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • 2 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr pudră
  • 4 linguri smântână
  • 350 gr făină albă de grău 000 ”Raftul Bunicii”
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură coajă rasă de portocală
  • ½ linguriță nucșoară rasă
  • 1 lingură rasă pudră de scorțișoară
  • un praf de sare
  • 200 gr bomboane tari (dropsuri) colorate
  • Pentru decor: 1 albuș, 150 gr zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilinat, 1-2 linguri zeamă de lămâie

SONY DSCMod de preparare

-Se amestecă spumă (cu mixerul) untul moale (aflat la temperatura camerei) cu zahărul pudră și extractul de vanilie.

-Se adaugă smântâna, cele două gălbenușuri pe rând și se continuă amestecarea până ce acestea se incorporează.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane1-Peste compoziție se adaugă făina cernută amestecată cu praful de copt, condimentele (scorțișoară, coaja de portocală, nucșoară) și se amestecă toate până se obține un aluat consistent, potrivit de tare, care se modelează într-o bilă.

-Se rastoarna bila de aluat pe o folie alimentară cu care se înfășoară și se bagă apoi în frigider pentru cca 2-3 ore. Este bine ca aluatul de fursecuri chiar să îl pregătim de seara pentru a doua zi.

-Între timp ne ocupăm de umplutura pentru vitralii. Se separă bomboanele pe culori și cu ajutorul unui obiect tare (ciocănel) acestea se sparg în bucățele mici care se pun separat în boluri.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane1a-După cele 3 ore se scoate aluatul din frigier și se împarte în două. Oprim prima jumătate, iar restul îl lăsăm în frigider, deoarece aluatul fiind cu unt se încălzește foarte repede.

-Se așează bucata de aluat între două foi de hârtie de copt și se întinde cu sucitorul într-o foaie nu foarte subțire de cca 0,7-1,0 cm, sau după preferință.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane1b-Se decupează fursecurile cu formele speciale dorite (brăduți, steluțe, flori, cizmulițe, moși, etc), după care cu forme mai mici se decupează și interiorul. Fursecurile astfel formate se așează în tava tapetată cu hârtie de copt.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane1c-Se continuă formarea fursecurilor până când se termină tot aluatul. Este bine să avem mai multe tăvi de copt și să pregătim toate fursecurile de la început.

-Fursecurile se coc în cuptorul încins la 180°C pentru cca 7-8 minute (în funcție de cuptor), după care se scot și în interiorul fiecărui fursec se pun ”cioburile” colorate de bomboane, după preferință, cu grijă să nu se depășească marginile. Pentru această operațiune trebuie să ne mișcăm destul de repede.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane1d-Se reintroduc fursecurile în cuptor pentru încă 4-5 minute, până când bomboanele se topesc, iar fursecurie se rumenesc ușor pe margini.

-Când sunt gata se scot fursecurile din cuptor și se lasă să se răcească complet în tava de copt. Doar după ce sunt răcite bine și vitraliile s-au întărit se pot scoate din tavă.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane2         fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane2a-Când toate fursecurile sunt gata și s-au răcit le putem decora cu glazură albă după preferință, gust, imaginație și răbdare.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane3          fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane3a

-Pentru glazură se bate albușul bine cu zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilinat, adăugat treptat, până se obține consistența dorită, în care se mai picură din când în când zeama de lămâie.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane4          fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane4a

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane5          fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane5a-Glazura se pune într-o pungă specială de ornat cu vârf foarte subțire care se taie puțin la capăt și se trece la decorarea propriu-zisă după inspirație, pricepere și plăcere.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane6

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane7

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane10-Fursecurile cu vitralii din bomboane se păstrează în locuri perfect uscate, nu foarte călduroase, așezate în straturi cu hârtii despărțitoare, în cutii metalice.

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane11

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane8

fursecuri-de-craciun-cu-vitralii-din-bomboane9

Poftă bună!

Utile:

-Pentru a sparge bomboanele este bine să le puneți în interiorul unei pungi, sau hârtii de copt. Eu am folosit bomboane ambalate individulal și le-am spart direct în ambalaj, după care am golit conținutul cu ”cioburile”de bomboană.

-Aluatul scos din frigider se poate împărți și în bucăți mai mici. Este bine de știut că aluatul care nu este în lucru se păstrează în continuare în frigider pentru a nu se înmuia și a se decupa mai frumos.

-Pentru un aspect mai frumos cred că aceste fursecuri trebuiesc făcute mai mari.

-Pentru a le putea agăța în brad, în momentul decupării, fursecurile se pot găuri cu un pai. După coacere și decorare se poate introduce pe orificiu formată un șnur pentru agățat.

-Este bine ca aceste fursecuri să nu fie pregătite în zile umede, ploioase, deoarece vitraliul din bomboane va fi afectat de umezeală.

2 gânduri despre „Fursecuri de Crăciun cu vitralii din bomboane

  1. Sunt minunate !Cata rabdare ai….arta iese din mainile tale, bravo Vicky.
    Sunt bune de pus in revista !
    Ma bucur ca ai gasit aceasta faina, daca spui ca e atat de buna.
    Sarbatoarea Craciunului sa iti umple sufletul de bucurie, sa iti aduca pace si liniste in suflet, iar lumina lui minunata sa iti lumineze in continuare pasii in viata.
    Crăciun Fericit !

    Apreciază

    • Sidy, iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase de apreciere si pentru urarile de suflet minunate. Deoarece nu am intrat demult aici spre ca sarbatoarea Craciunului sa o fi petrecut si voi in liniste cu mare bucurie, iar Mosul sa va fi rasplatit din plin bunatatea si harnicia din timpul anului. Draga mea, iti doresc sarbatori frumoase in continuare, un An Nou mai bun, mai frumos, plin de sanatate, belsug si bucurii alaturi de toti cei dragi si in suflet cu cei aflati departe! Va imbratisez cu mare drag pe toti! La multi ani!

      Apreciază

Lasă un comentariu