Cornulețe cu nucă

SONY DSC

Cornulețe cu nucă…multă nucă și vanilie…Pe voi unde vă duce gândul? La mama, la bunica…undeva departe, ”acasă”, la o bucătărie minunată unde se fac bunătăți așteptate cu nerăbdare de copilul din noi, la un cuptor dogorind o aromă îmbietoare, pofticioasă și amețitoare de unt, nucă, vanilie…Te înnebunește de plăcere…

Acest tip de cornulețe, cu multă nucă, diferite de cele clasice cu umplutură, sunt delicate și fine ca o adiere de matase, sunt fragede, aromate și se topesc parcă în gură special să ne dezorienteze simțurile. Tăvălite fierbinți prin zahărul pudră se răcesc frumos cu mândrie strălucitoare de alb trufaș și ne îndeamnă să le gustăm și mai apoi să ne înfruptăm din dulceața lor potolită de nucă și unt, dându-se crocante în frăgezimea lor. (PS: ”a se da crocant” = ”a se grozăvi, a se lăuda”)

M-am lăsat sedusă de aceste cornulețe și m-am jucat puțin cu vorbele, uitând să vă spun că această rețetă revizuită o am de la soacra mea și am dat-o cu drag multor altor persoane. Rezultatul acestei minunate rețete este garantat un succes. Vreau doar să vă bucurați și voi, să vă jucați, modelându-le și la sfârșit să le puteți savura fericiți împreună cu cei dragi vouă. Este o rețetă simplă și nu implică decât puțin ”mai multă” răbdare și bunădispoziție.

Ingrediente

  • 250 gr unt/sau margarină (de preferat untul)
  • 100 gr zahar farin
  • 150 gr nucă măcinată
  • 300 gr făină
  • ½ linguriță vanilină sau 2-3 plicuri zahăr vanilat
  • 150 – 200 gr zahăr farin pentru pudrat

Cornulete cu nuca 8

Mod de preparare

–      Se freacă untul foarte bine cu cele 100 gr zahăr pudră, până nu se mai simte zahărul.

–      Se adaugă nuca, apoi făina și se frământă bine până rezultă un aluat omogen.

–      Se lasă aluatul la rece cca 2 ore, în frigider.

Cornulete cu nuca 9

Cornulete cu nuca 10

Cornulete cu nuca 11

–      După cele 2 ore se modelează (cu răbdare și grijă, aluatul poate fi ușor sfărâmicios) unul, câte unul, cornulețe mici și se îndoaie foarte ușor la capete (au ușoară formă curbată, dar se pot lăsa și drepte); sau, se rulează bucățele de aluat de grosimea degetului mic (pot fi și mai mari, dar nu exagerat pentru că se pot sfărâma), care se taie în lungime de cca 4 cm (ele oricum mai cresc la copt).
–      Cornulețele astfel modelate se așează pe fundul unei tăvi îmbrăcată cu hârtie de copt, și se bagă în cuptorul preîncălzit și se coc la foc moale, cca 165-170 °C până încep să capete o ușoară culoare maronie pe margine.

Cornulete cu nuca 12

–      Cât sunt încă fierbinți, cornulețele se dau prin zahăr pudră.

Cornulete cu nuca

Cornulete cu nuca

 

 

Cornulete cu nuca

 

Cornulete cu nuca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes și…să aveți poftă!

Notă:

-Dacă nu vă plac cu prea mult zahăr, se mai lasă câteva minute în tavă să se răcorească pentru că foarte fierbinți fiind și destul de grase, vor absorbi prea mult zahăr pudră și acesta se va umezi ușor de la grăsime.

 

2 gânduri despre „Cornulețe cu nucă

  1. Cornuletele astea cu nuca mi-au iesit perfect, dovada fotografia postata pe pagina ta de FB 🙂
    https://www.facebook.com/VickysRecipes
    Sunt fine, delicate, cu o aroma inconfundabila de unt, nuca si vanilie. Fetita mea le iubeste pur si simplu!
    Intr-adevar este necesara putina rabdare la modelarea lor, eu am rulat bucati lungi de 30-40 cm, pe care le-am taiat in bucati mici de 4 cm si abia apoi le-am dat forma de cornulet.
    Este de preferat sa pastram restul de aluat in frigider pe timpul modelarii, fiind rece, operatiunea va fi extrem de rapida si usoara.
    Si, da, este de preferat iarasi sa se pudreze abia dupa ce se racesc putin, tocmai pentru a evita excesul de zahar pudra absorbit.
    Iti multumesc pentru inca o reteta grozava, Vicky!

    Apreciază

    • Ma bucur mult ca ai incercat si aceasta reteta, Dana! Dar mai ales ca ti-au iesit si ai fost incantata de ele. Are gusturi fine, fetita ta, iar eu sunt fericita ca ea adora aceste cornulete! Sunt si printre preferatele mele…Este mai bine ca le-ai modelat asa deoarece este simplu si ies mai uniforme…Cat despre pastrarea la frigider a aluatului pana terminam de modelat toate cornuletele, este un detaliu pe care eu l-am omis. Multumesc ca l-ai amintit tu! Eu acum le fac destul de repede, le modelez pe toate si le pun in doua tavi, pe care le coc pe rand. Multumesc mult pentru detaliile date, sugestiile tale, pentru fotografiile minunate pe care le-ai pus pe pagina mea si nu in ultimul rand, pentru aprecieri. Imi faci o mare bucurie de fiecare data cand vad ca incerci o reteta de a mea, dar mai ales ca imi si arati rezultatul! Te pup, Dana! Pe curand!

      Apreciază

Lasă un comentariu