Fursecuri fragede cu nucă și gem

Fursecuri fragede cu nuca si gem 14Aceste prăjiturele deosebite, fine, cu arome de vanilie și gem parfumat de caise și căpșuni…un deliciu care ne va îndulci și de această dată bucuria sărbătoririi Paștelui. Nu știu din ce considerente, dar, în general, fac fursecuri numai cu prileul unor evenimente deosebite. În mod normal fursecurile sunt niște prăjiturele banale, din categoria biscuiților, dar pentru mine au aspect de sărbătoare…Iar acestea sunt deosebit de bune și de potrivite acum…

Este o rețetă tot din ”caiețelul meu minune”, rețeta de bază de islere, pe care am mai ”stilizat-o” și am combinat-o cu o altă rețetă minunată de fursecuri cu nuci pe care o fac, dar la care momentan, chiar nu am nici o fotografie.

Fursecurile, sunt fragede, extrem de aromate, cu gust de nucă ușor rumenită, care le dau o savoare aparte…

 Ingrediente

  • 1 ou
  • 80 -100 gr. zahăr farin (după cât de dulce doriți)
  • 180 gr. unt
  • 220 gr. făină
  • 100 gr. miezuri nucă măcinate
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • ½ plic praf de copt (chiar mai puțin)
  • 100 gr. miezuri nucă ușor prăjite și tăiate mai mare pentru decorat
  • aprox. un borcan (375 gr.) gem pentru lipit (eu am avut de caise și căpșuni)

 Mod de preparare

-Într-un vas de mixer se pune untul la temperatura camerei și se mixează împreună cu zahărul farin și zahărul vanilat până se obține o cremă spumoasă.

-Peste crema de unt și zahăr se adaugă gălbenușul de ou, se mixează din nou, apoi se adaugă nuca măcinată și făina amestecată cu praful de copt.

-Se omogenizează toate ingredientele și se amestecă până rezultă un aluat, nu foarte tare.

-Din aluatul rezultat se formează ”o bilă” care se învelește în folie alimentară și se dă la rece, în frigider pentru 1 – 2 ore.

-După cca. 2 ore se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie de cca 0,5 cm pe blatul de lucru, care a fost presărat cu puțină făină.

-Cu ajutorul formelor preferate (floare, stea, etc) sau chiar a unui pahar simplu se decupează aluatul într-un număr par de bucăți, pentru că acestea se vor lipi cu gem două câte două.

-Jumătate dintre formele din aluat decupate se perforează la mijloc cu un pahar mai mic.

-Se preîncinge cuptorul la 175 °C.

-Cu ajutorul unei furculițe se bate albușul de ou, până ce acesta s-a spumat puțin.

-Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așează jumătățile întregi (neperforate) decupate din aluat și cu ajutorul unei lingurițe, se pune deasupra fiecăreia gemul dorit.

-Peste fiecare formă unsă cu gem se așează, jumătatea de floare/ cerc perforată la mijloc și cu ajutorul unei pensule se ung și acestea cu albuș de ou și se presară din belșug nuca tăiată mai mare.

-Se bagă tava în cuptor și se lasă fursecurile la copt cca 12 – 15 minute, până se rumenesc puțin. Nu se lasă prea mult la copt, deoarece se pot usca și întări.

-După ce sunt gata, fursecurile se lasă să se răcească, apoi se mută pe platoul de servit.

 Fursecuri fragede cu nuca si gem 3Fursecuri fragede cu nuca si gem 11

Fursecuri fragede cu nuca si gem 7Fursecuri fragede cu nuca si gem 8

Fursecuri fragede cu nuca si gem 9Fursecuri fragede cu nuca si gem 2

Poftă bună!

 Notă:

În funcție de mărimea tăvii și a formelor de decupat, ar trebui să vă iasă 2 sau 3 tăvi.

Dacă vi se pare complicată, sau prea”migăloasă” prepararea acestor fursecuri, deși sunt minunate așa, se pot face și într-o altă variantă: se coc separat jumătățile de aluat decupate cu formele (în număr par) maxim 10 -12 minute și apoi se lipesc cu gemul preferat, după care se pudrează cu zahăr farin când se răcesc. Sunt delicioase și așa și…practic aveți alt tip de fursecuri. (În această situație în compoziția de aluat puneți oul întreg și atunci este posibil să mai adăugați 1- 2 linguri de făină în plus pentru a rezulta un aluat bun de întins).

 

Lasă un comentariu