Provocarea Bialetti Exquisite – Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafide

Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafideDe ce Bialetti Exquisite? De ce provocare?

Tavi BialettiPentru că mai zilele trecute am primit cadou un set minunat de forme de copt de la Bialetti însoțit de o provocare incitantă de a pregăti ceva delicios în acestea…

Pentru că printre aceste tăvi deosebite cu interior ceramic era și o formă rotundă de tort/tartă cu diametru de 27 cm și cum îmi era dor de un cozonac, dar suntem în post…iată că am pornit la treabă și a ieșit acest cozonac de post cu foarte multă nucă, stafide și rahat.

Este prima dată când fac cozonac de post, pentru că ai mei fiind destul de ”pretențioși” la capitolul cozonac, am crezut că sigur nu va fi pe gustul lor și nu se va mânca…Dar,…se pare că acum i-am ”păcălit”, astfel încât nici nu au bănuit că este fără ouă, lapte și unt…Iar de formă ce să vă mai spun? Sunt super încântată și mulțumită de calitatea ei. Pe lângă faptul că aparține unui brand renumit, este modernă, cu un design frumos cu strat de ceramică la interior, ușor de manevrat, ușor de curățat…cozonacul nu s-a lipit deloc (am tapetat tava doar cu puțin ulei și făină),  iar perioada de coacere s-a redus considerabil.

Fiindcă am vrut să îl fac mai altfel, l-am făcut în această formă rotundă, dar cantitățile sunt exact pentru un cozonac copt într-o tavă normală de cozonac. Cu această rețetă mi-a ieșit un cozonac pufos, fraged, aromat, minunat. Să vă spun că până seara nu a mai rămas nici o frimitură? Soțul meu a crezut că glumesc când i-am spus că este de post…Iar rețeta aceasta,…evident că am adaptat-o la mașina de pâine, la fel ca la Cozonacul de casă cu nucă . Dar sunt convinsă că se poate face cu succes și dacă frământăm cu mâna.

Ah, am uitat să vă spun că în această perioadă ( 1- 5 aprilie) setul acesta din 4 forme are reducere de 25%. Pentru că vreau să întâmpinați sărbătoarea Pascală cu bucurie, cu rețete noi, cu masa bogată și încărcată pentru cei dragi, vreau să vă bucurați și voi de beneficiile acestor forme și să petreceți mai puțin timp în bucătărie. Dacă sunteți interesați găsiți detaliile aici.

Nu știu dacă floarea mea de cozonac a ieșit atât de bună de la faptul că am copt-o în această formă extraordinară, sau de la această rețetă. Cert este că ”nici nu știți ce pierdeți” (vorba unora) dacă nu le testați și voi: și rețeta…și forma… 😉

Ingrediente (pentru 1 cozonac mai mare)

Pentru ALUAT:

  • 450 gr făină
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 250 ml apă minerală
  • 65 ml ulei
  • 125 gr zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • arome ( după gust); eu am pus:
    • 1 fiolă esență rom
    • coaja rasă de la 1/2 lămâie
    • 1 plic zahăr vanilat
    • 1 linguriță coajă portocală confiată tăiată foarte mărunt

Pentru UNS:

  • 1-2 linguri de miere diluată cu puțină (2-3 linguri) apă  sau 1 lingură zahăr tos cu 1-2 linguri apă

Pentru UMPLUTURĂ:

  • 150 – 200 gr nucă măcinată prin mașina specială de nuci (nici prea fină, nici prea mare)
  • 1 lingură cacao
  • 3 linguri zahăr (cu vârf)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 fiolă esență rom
  • 1/2 lingură rasă de făină
  • 2-3 bucăți rahat
  • 100 gr stafide

Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafide

Mod de preparare

-Într-un castron se dizolvă drojdia cu 2-3 linguri de apă minerală puțin caldă, ½ lingură zahăr și 1 lingură făină, se amestecă bine până se obține o maia. Se acoperă vasul și se ține într-un loc cald cca 15-20 minute, sau până când maia își dublează volumul.

-Se pune zahărul cu zahărul vanilat într-un vas mic, se toarnă puțină apă minerală încălzită foarte puțin și se amestecă bine până zahărul se dizolvă complet și se formează un sirop concentrat.

-Se cerne făina.

-Când toate ingredientele sunt pregătite, se pun în mașina de pâine în următoarea ordine: siropul de zahăr, uleiul, restul de apă minerală, esența de rom, sarea, făina și maiaua de drojdia.

Cozonac floare de post-Se programează mașina la programul de aluat: la mașina mea programul durează 1½ oră adică: ½ oră aluatul este frământat și 1 oră se dospește.

Cozonac floare de postB-Cu 10 – 15 minute înainte de a se termina timpul de frământat (după 15-20 minute de frământat), ridicați capacul mașinii, adăugați coaja rasă de lămâie/ portocală și închideți capacul la loc.

-Cât timp aluatul este în mașină, se pregătește forma de copt rotundă și umplutura. Eu am uns tava rotundă Bialetti  cu puțin ulei și am tapetat-o cu un praf de făină, voi puteți pune hârtie de copt.

-Pentru umplutura de nuci se pune treptat cca ½ cană de apă fierbinte peste nucile măcinate și se amestecă bine. Se adaugă apoi cacaoa, zahărul împreună cu zahărul vanilat și esența de rom și se omogenizează. Se dă de o parte să se răcească.

-Se pun stafidele la înmuiat în apă cu esență de rom și se lasă până ce se umflă bine, după care se pun la scurs și pe hârtie absorbantă.

-Se taie rahatul în bucățele.

-După o jumătate de oră aluatul este frământat (se formează o bilă moale și elastică), iar după încă o oră aluatul este crescut (aproape și-a triplat volumul și cuva mașinii s-a umplut).

-Se pregătește masa/blatul de lucru: se unge suprafața de lucru cu o peliculă fină de ulei, apoi se răstoarnă pe ea aluatul. Aici eu prefer să lucrez cu ulei. Se poate însă presăra și făină pe masa/ blatul de lucru.

-Dacă doriți să faceți cozonacul simplu sau împletit v-am povestit în detaliu cum se procedează la Cozonacul de casă cu nucă .

-Dacă doriți să faceți cozonacul floare, se împarte aluatul în patru părți aproximativ egale. Aluatul bun trebuie să se manevreze ușor, să nu fie lipicios. Aluatul acesta este mai moale și fraged din pricina apei minerale.

Cozonac floare de postC-Aluatul de cozonac se lucrează numai cu mâna (puțin unsă cu ulei, în cazul meu) nu se folosește sucitorul.

-Se întinde fiecare bucată de aluat cu mâna, până se formează aproximativ  un dreptunghi (20 x 35 cm), de cca 1 cm grosime, se întinde 1/4 din umplutura de nucă, uniform, mai puțin către capete, se presară stafidele și rahatul, după care se rulează bine și se dă de o parte.

-Se repetă aceleași operațiuni și pentru celelalte trei bucăți de aluat. Vom avea în final patru suluri (rulouri) de aluat cu umplutura dorită.

-Se taie capetele fiecărui rulou (cca 5-6 cm), rezultând astfel 8 bucăți care se dau deoparte (acestea se vor folosi pentru mijlocul florii).

Cozonac floare de postD-Resturile rămase din fiecare rulou se taie cu un cuțit, aproximativ în 4 părți egale (cu tăieturi puțin oblice) rezultând 4 x 4= 16 bucăți de rulou, care se vor folosi pentru petalele florii.

-Când toate părțile componente/bucăți de rulou sunt pregătite, acestea se așează în forma tapetată: mai întăi se așează cu tăieturile pe lateral cele 16 bucăți – petalele pe marginea formei, iar în centru se așează în picioare (cu tăietura în jos spre fundul tăvii) cela 8 bucăți de la capete (pe care le-am tăiat primele).

-După ce floarea de cozonac s-a montat în tavă, aceasta se acoperă cu un șervet de bucătărie curat și se lasă cca 30-40 minute la crescut, într-un loc mai călduț.

Cozonac floare de postE-După ce cozonacul a crescut în tavă, cu ajutorul unei pensule, se unge fie cu miere diluată cu apă, puțin ulei, sau zahăr și apă și se bagă în cuptorul încins la 180°C. După cca 15-20 minute am redus temperatura la 165°C .Dacă cozonacul îl coaceți în forma normală, temperatura inițială va fi de 200°C, iar cea finală de 170-180°C, deoarece forma este mai înaltă. Cozonacul floare se coace aproximativ 40-45 minute (depinde de cuptor). La mine, durata de coacere a cozonacului s-a redus la aprox 30 minute, datorită folosirii tăvii Bialetti.

Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafide-Când s-au copt (se poate face testul cu scobitoarea, sau paiul), se scoate din cuptor și se unge cu ajutorul unei pensule, fie cu zahăr pus în apă (fără să se amestece, numai să se umezească zahărul), fie cu miere diluată în puțină apă și se presară zahăr pe deasupra.

Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafide

-Cozonacii se lasă să se răcească în tăvi, după care se scot și se învelesc cu un șervet curat.

Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafideCozonac floare de post cu nucă, rahat și stafidePoftă bună!

Sfaturi utile:

-Mai multe sfaturi despre aluatul de cozonac frământat la mașina de pâine găsiți la Cozonacul de casă cu nucă.

-Aluatul meu deși nu a fost deloc lipicios, a ieșit mai moale decât la cozonacul normal. Este mai bine, când îl frământați să mai adăugați 1-2 linguri de făină, iar când îl prelucrați și formați floarea să folosiți la întins făina, nu ulei ca mine deoarece și acesta îl mai înmoaie. Aluatul deși este foarte fraged, se lucrează frumos.

-Deoarece nouă ne place cozonacul cu multă nucă și foarte dulce, eu pe lângă faptul că am dublat cantitatea de zahăr din rețetă, iar compoziția de umplutură mi s-a înmuiat puțin, am pus și multă umplutură la fiecare rulou Voi faceți cum vă place.

-Trebuie să țineți cont ca bucățile tăiate să fie aproximativ egale, eu fiind destul de pe grabă nu prea le-am tăiat egale si m-am trezit ca mijlocul florii a fost mai înalt…dar s-a mai echilibrat la crescut și după ce s-a copt. (Data viitoare am să îl fac mai frumos și dau UPDATE 😉 ).

 

Un gând despre „Provocarea Bialetti Exquisite – Cozonac floare de post cu nucă, rahat și stafide

Lasă un comentariu