Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni – Provocare Bialetti Exquisite

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Cu mac și multă lămâie, aromată, dulce acrișoară, cu cremă mascarpone fină și ușoară, cu căpșuni…este o prăjitură cu aromă și gust de primăvară… Poate fi și un mic tortuleț pentru o ocazie deosebită…sau poate fi pregătită chiar acum de sfintele Paște. De ce, nu? Eu am preferat aici o variantă însiropată, dar se poate și fără…Combinația de mac și lămâie este ideală, iar căpșunile îi dau un gust aparte și estompează puțin predominanța lămâilor.

Mai acum vreo câteva săptămâni am făcut un chec cu mac și lămâie care mi-a produs o mare bucurie pentru ca simțurile mele gustative l-au perceput ca desăvârșit…Din păcate nu am făcut nici o fotografie și atunci mi-am propus să-l repet, să vă dau și vouă rețeta…Dar pentru că de fiecare dată mai adaug ceva la o rețetă, am zis să încerc această combinație, să îl fac într-o formă specială, să tai blatul în două, să pun o cremă, să fac și o glazură de lămâie, iar pe deasupra să îl ornez cu bezele de lămâie (că tot am făcut bezele acum vreo două zile). Este ceva de vis…Evident, dacă agreați în mod deosebit gustul acrișor reconfortant și aroma amețitor de plăcută a lămâilor.

exquisite setȘi cum am primit minunatul set de tăvi de copt de la Bialetti, am zis să profit în continuare de provocarea Bialetti Exquisite – Episodul 3 și am zis să testez și tava în formă de inimă. Am povestit când am folosit tava rotundă floare, mai multe despre această provocare, ba chiar v-am mai spus ceva și când am folosit tava de chec. Forma mea ”inimă” s-a comportat admirabil.  Nu am uns-o decât cu puțin ulei, iar prăjitura a ieșit din tava, fără să se lipească, durata de coacere s-a redus cu cca. 10 minute, iar tava s-a curățit rapid. Acum după ce am testa toate tăvile din setul Bialetti Exquisite, sunt convinsă că acest set chiar merită să îl ai. Raportul calitate-preț este excelent, iar în această perioadă până pe 12 aprilie încă mai au promoție la setul de tăvi, plus bonus un set de forme de prăjituri/fursecuri. Le puteți folosi cu încredere, pentru că acum sunt testate și verificate. 😉

Și tava, dar mai ales prăjiturica mea au avut mare succes, pentru că prietena mea după ce am servit-o cu o felie, atât de mult i-a plăcut, încât aproape a luat tot ce a mai rămas pentru că a vrut neapărat să ducă și acasă pentru cei mici și soț…să se bucure și ei de ”dulcegăria aceasta acrișor parfumată și minunată”. Dacă o încercați,  aștept să îmi spuneți și părerea voastră.

La mulți ani” pentru mâine tuturor florilor, iar celor care în această noapte primesc lumina sfântă, le doresc un ”Paște fericit” alături de cei dragi!

 Și acum să vă spun ce am făcut aseară, ca de obicei foarte târziu (se observă și din poze)…

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 250 g zahăr
  • 4 ouă
  • 125 gr făină
  • 125 gr amidon
  • 200 gr. unt
  • coaja rasă și zeama de la o lamâie
  • ½ plic praf de copt
  • 2 linguri mac
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Pentru CREMA MASCARPONE:

  • 250 gr. mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr zahăr pudră (sau după preferință)
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 200 gr. căpșuni

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Pentru GLAZURA DE LAMÂIE:

  • 1 albuș de ou
  • 200 gr zahăr pudră
  • sucul de la 1 lamâie
  • coaja de la ½ lamâie (opțional, sau după gust)

Pentru SIROP(opțional):

  • 50 ml apă
  • 100 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie (după gust)
  • 1 plic zahăr vanilat

Pentru  ORNARE (opțional):

  • 12-15 bezele cu lămâie
  • 12-15 căpșuni proaspete

Mod de preparare

BLATUL:

-Se separă gălbenușurile de albușurile care se pun într-un castron/vas de mixer și se dau deoparte. În alt vas, cu ajutorul mixerului, se bat gălbenușurile bine cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare până când zahărul nu se mai simte iar gălbenușurile și-au dublat volumul (cca 8 minute).

Prajitura cu mac, lamaie, crema mascarpone si capsuni2-Se adaugă untul topit și răcit, se mixează la viteză mare, apoi se pune praful de copt stins cu zeama de lămâie, iar la sfârșit făina cernută împreună cu amidonul. După fiecare ingredient se amestecă puțin pentru omogenizare.

-Se încălzește cuptorul la 165°C și se tapetează tava (eu am folosit tava în formă de inimă cu diametrul de 22,5 cm) fie cu hârtie de copt, fie cu puțin unt/ulei și se presară făină. Eu am uns forma Bialetti doar cu puțin ulei.

-Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă peste aluatul de blat și se amestecă ușor cu o lingură de lemn/ spatulă, cu mișcări circulare de sus în jos, până ce acestea se incorporează în aluat.

Prajitura cu mac, lamaie, crema mascarpone si capsuni3-La sfârșit se adaugă coaja rasă de lămâie și semințele de mac și se amestecă ușor aluatul până ce compoziția se omogenizează.

-Se toarnă aluatul în tava pregătită în prealabil, se dă la cuptor pe raftul din mijloc și se coace timp de 45 minute (la mine a durat doar 35 minute), sau până când prăjitura se desprinde ușor de pe marginea tăvii. (De asemenea se poate testa folosind o scobitoare și aceasta trebuie să iasă curată după ce se introduce în prăjitură).

Prajitura cu mac, lamaie, crema mascarpone si capsuni4a-Prăjitura se lasă să se răcească în tavă 10-15 minute, apoi se răstoarnă pe un raft de răcit sau pe un platou.

CREMA MASCARPONE:

-Se mixează puțin brânza mascarpone cu jumătate din cantitatea de zahăr zahăr și se amestecă cu frișca rezultată din smântâna bătută bine cu restul de zahăr. La sfârșit se adaugă în cremă coaja de lămâie și zahărul vanilat și se mixează încă puțin pentru omogenizare.

-Se dă crema la rece în frigider până ce blatul se răcește complet.

ASAMBLARE:

-Se spală și se taie căpșunii după preferință (eu i-am tăiat prea mărunt și s-au cam zdrobit).

Prajitura cu mac, lamaie, crema mascarpone si capsuni5-Blatul rece se taie în două cu grijă să nu se sfărâme (este foarte fraged). Se așează prima jumătate în platou, iar dacă doriți puteți să îl însiropați foarte puțin cu 2-3 linguri din siropul rece pregătit din ingredientele menționate: se fierbe apa cu zahărul până când se dizolvă zahărul, se adaugă zeama de lămâie și se lasă pe foc pâna ce siropul se leagă foarte puțin; se lasă să se răcească, iar când este aproape rece se adaugă coaja de lămâie și zahărul vanilat.

-Peste primul blat se întinde jumătate din cremă, se adaugă căpșunile tăiate, se întinde restul de cremă, apoi se așează cealaltă jumătate de blat. La fel, dacă doriți se poate însiropa puțin și acesta (nu este necesar deoarece este foarte bun și așa).

-Prăjitura/tortul se dă la rece în frigider cca 15 minute.

-Între timp se pregătește glazura de lămâie ca la „Prăjitură din foi de bezea și nucă, cu cremă de lămâie„.

Prajitura cu mac, lamaie, crema mascarpone si capsuni6-Se toarnă glazura de lămâie peste prăjitură, se nivelează și se dă iar la rece aproximativ o oră, sau până ce se întărește glazura.

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni -Prăjitura se decorează cu căpșuni tăiate sau întregi, frunze de mentă, cu feliuțe de lămâie, sau…cum doriți. Eu decorat doar cu căpșuni tăiate și am pus în plus câteva bezele cu lămâie…

Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni Succes și …să aveți poftă!

Sfaturi utile:

-La ingrediente în loc de 4 ouă, eu am folosit 3 găbenușuri (rest de la bezele) și 2 ouă întregi, asta ca să știți, în caz că mai aveți vreun rest de gălbenușuri prin frigider…

-Dacă optați pentru această variantă trebuie să aveți mare grijă când tăiați blatul fiindcă este foarte fraged. Deoarece mie îmi plac prăjiturile ușor însiropate am ales această variantă, dar este foarte bună (poate chiar mai bună, după preferințele altora) neînsiropată, pentru că blatul fiind moale și fraged nu necesită sirop.

-Dacă vi se pare complicată, prăjitura se poate face mai simplu, doar punând crema mascarpone și căpșunile peste blatul care poate fi însiropat sau nu…Eu am dorit să folosesc bezelele cu lămâie pe care le aveam și nu le puteam pune direct pe cremă și de aceea am dorit să o fac așa.

-Pentru un aspect mai plăcut și apetisant, căpșunile se trec prin ”Tort – Gelee” transparent de la Dr. Oetke.

 

 

7 gânduri despre „Prăjitură cu mac, lămâie, cremă mascarpone și căpșuni – Provocare Bialetti Exquisite

  1. Destul de vizibila greseala din titlu, Esquisite da? Nu Excuisite, adica eu inteleg ca o prajitura
    excelenta sa n aiba nici o eroare de prezentare… imi pare rau dar nu inteleg de ce nu dati atentie si la detaliile de acest gen.

    Apreciază

    • Buna, Cozia! Da, ai foarte mare dreptate. Desi imi verific postarile de cateva ori si chiar dau atentie acestor detalii, uneori tot mai scapa si astfel de greseli de editare. Iti multumesc foarte mult pentru atentia, vigilenta ta si pentru faptul ca m-ai instiintat, deoarece am remediat eroarea. Voi incerca pe viitor sa evit astfel de situatii, care crede-ma, nu imi sunt nici mie confortabile. Dar…cum toti suntem oameni, suntem si supusi uneori fara voie greselilor! Toate cele bune si inca o data multumesc pentru avertizare!

      Apreciază

    • Multumesc, Oana! Ma bucur ca iti place. Incerc sa folosesc, pe cat se poate, ingrediente naturale si de buna caliatate. Cuvintele de incurajare, venite din partea ta valoreaza enorm pentru mine. Este o adevarata binecuvantare si o bucurie fara margini sa primesc aprecieri din partea unor fete extrem de talentate si pricepute ca voi. Va imbratisez!

      Apreciază

Lasă un comentariu